Čižak

Iako je Čižak ,CARDUELIS SPINUS naša redovita  gnjezdarica,ipak je mnogima poznatiji kao vrsta koju susrećemo nazimovanju u gotovo čitavoj Hrvatskoj.Čižak je gnjezdarica zimzelenih i mješanih šuma.Rasprostranjen je u sjevernom djelu Azije,Skandinavije,i Rusije au srednjoj Evropi gnjezdi se na Alpskom području.Širenjem plantaža borova tijekom  protekla dva stoljeća proširio se i na mnoge evropske zemlje,te se danas gnjezdi  iu Škotskoj , Irskoj,Belgiji, Francuskoj, i drugdje. U Hrvatskoj je  redovita gnjezdarica planinskih područja no od 80-tih godina bilježeno je njegovo gnježđenje u šumama crnog bora kraj Omiša, Supetru, i na otoku Braču.Iako osobito nije plah za vrijeme gnježđenja je skrovit gnjezdo je smreki ili boru.Ženka  polaže 3-5 rjeđe 6jaja a inkubacija traje 12 -13 dana Čižak je dug oko12 cm  s promjerom krila 20 -23cm , nešto je manji od češljugara .Perje mužjaka je žućkasto-zelenosažućkastom trticom i tamnim pjegama na leđima i trbuhu.Ima crnu kapu i grlo i dosta crnog pera na krilu i repu.Kljun mu  je oštriji i tanji od kljuna ostalih zebovki.Ženke su zelenkastije,jače isprugane po cjelom  tjelu.Mladunci su  žućkasto smeđi sa izraženim prugama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *