Zeba

Zeba je sigurno jedna  od  najpoznatijih ptica.Zbog specifične obojenosti nemoguće  ju je  zamjeniti  za neku drugu vrstu.Veličine je vrapca .Mužjakima plavo sivo tjeme ,vrat i gornji dio leđa, te ružičasto -crveno lice,prsa i trbuh.Rep je crn  s vanjskim bjelim perima,a krila crna  s bjelim prugama preko ramena,sredina krila i bazalnog djela primarnih letnih pera .Isti uzorakna nešto  zagasitijom  krilu  i repu  imaju ženke i mladunci,koji su maslinasto smeđi odozgo  i smeđkasto bjeli  odozdo . Kljun im je malen i oštar.Naseljavaju čitavu evropu ,te manji dio  zapadne Azije i sjeverneAfrike.Vrst je izrazito polimorfna ,s opisanih 17 podvrsta, svrstanih  u tri  grupe  koje se razlikuju  po obojenosti mužjaka  coelebs, koja je raširena u Evropi, spodiogenys, koja naseljuje Afriku i canariensis, koja gnjezdi na  atlanskim i mediteranskim  otocima.Tako mužjaci grupe  spodiogenys imaju plavo ,a ne crveno lice,zelena leđa i trticu  i svjetlijeružičastu  obojenost odozdo, dok oni iz grupe canariensis imaju tamno  plavo tjeme ,  vrat, čitava leđa i trticu,narančasto ili žućkasto lice,te donji dio  tjela  više ili manje obojen bjelo.Zebe gnjezde u bjelogoričnim mješanim crnogoričnim šumama,od Mediteranskog područja do  stepa i tundri.Gustoća njihovih populacija ovisi o sastavu šume ,pri čemu  uglavnom  preferiraju  bjelogorične  mješane šume  nad crnogoričnim.Naseljuju  i voćnjake, maslinike, seoska gospodarstva, pa i parkove i vrtove u samim centrima grada.Gnjezdo grade u rašljama  ili  na granama  stabla  ili grmu .Vrlo je kompaktno , izvana obloženo lišajevima i mahovinama ,tako da djeluje zeleno  ili sivkasto ,Polog se sastoji  od 4-5 rjeđe 3-6 jaja. Inkubacija traje  12 dana ,a na jajima leži samo  ženka.Za mladunce se brinu oba roditelja .Mladi opernate za 12 – 14 dana ,a odrasli ih hrane još oko 3 tjedna .Za razliku od drugih zebovki  mlade hrani većinom  gusjenicama a ne sjemenkama. Izvan sezone hrane se  sjemenkama . Ishrana je raznovrsna   konoplja ,suncokret ,repica,  lan, .Zebe su djelom selice ,a djelom stanarice.Izvan sezone sezone skupljaju se u jata  ,ponekad grade  mješovita  jata  sa  sjevernom zebom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *