Povijest

Ornitološko sportsko društvo ua uzgoj i zaštitu ptica Šibenik je nastalo od društva Stari grad tj. Stari grad je u travnju 1986. u prostorijama MZ Stari grad osnovao društvo radi međuljudskih odnosa, a u svrhu napretka u ornitologiji otišao od ostatka Šibenika.
U jesen, tj. 16.10.1986. nastala je 1. izložba.
Osnivači društva su bili članovi (ŽeljkoProtega, Ivica Ivić, Joško Dobrić, Zoran Rupić, Martin Keđo, Marica Baranović, Ljubo Popović, Ante Bulat i Miljenko Šare).
Predsjednik društva bio je Joško Dobrić, a tajnik Željko Protega.
Grb društva je kanarinka koja hrani mlade u gnijezdu. Članske iskaznice je bila crvene boje.
Društvo je 2000. godine mijenjalo statut kroz svoje postojanje i donijelo novu upravu koja je bila do 2007. godine.
Od 2007. predsjednica je Marica Baranović, tajnik Toni Nedoklan, a delegati u SODD-u Ljubo Popović, Darko Kulić i Marica Baranović.
U radu saveza, vraća se staro ime “Šibenik”, kao i “društvo”, što je prije bilo.
Grb društva postaje katedrala Sv. Jakova na kojoj je kanarinka koja u gnijezdu hrani mlade. Članska iskaznica je bijele boje.
Društvo je uspješno sudjelovalo na prvenstvima Dalmacije, ornitološkim prvenstvima države i ostalim izložbama.
Kao novoosnovani imali su prvu izložbu u Domu boraca i omladine (sadašnji Krešimirov dom). Izložili su 250 primjeraka različitih boja, stasa, egzote i papigice. Sudio je međunarodni sudac Duško Matošić iz Splita.
Društvo Šibenik ili Stari grad kroz svoju je povijest promijenilo samo 30 članova.
Društvo je od osnutka poštivalo rad sa školama s narodnom tehnikom, tako da je u suradnji s njima imalo svojih izrađenih 250 izložbenih kaveza. Odlazili su na izložbe koje su organizirali u drugim mjestima kao npr. u Drnišu.
Iako je ime društva Šibenik, bivši predsjednik, poznati naš Braco Jurković, želio je svakog ljubitelja ptica bez razlike odakle dolazio, što je nastavila i gospođa Baranović.
S vremenom, društvo Šibenik je postala mala županija, tj. članovi su iz Drniša, Knina, Skradina, Vodica, Srime, Šibenika i Zatona.
Društvo ne raspolaže vlastitim prostorijama, a iz onih koje je koristio u DIT-u grad Šibenik ih je izbacio bez dodjeljivanja zamjenskih.

U 10. mjesecu 2016. godine, prilikom obilježavanja 30 godina društva, dogovoren je prelazak članova kluba Mihovila u klub Šibenik, što se i dogodilo od 4-8 mjeseca tj. došlo je do ujedinjenja u jedan klub, kao i ranije.Društvo Šibenik od 2016 -2018 sudjeluje na državnim ,svjetskim izložbama imamo i tri medalje sa svjetske izložbe. Član  Krnčević Željko sa svojom kolekcijom mihenena osvojijo je zlato u Portugalu.Društvo je kod HOS zatražilo i dobilo organizacuju ,memorijala Marica Baranović ,takmičenje u pjevu malino kanarinaca rezultat,se prenosi na državno prvenstvo.Sponzori memorijala su HOS I Grad Skradin sa TZ.Društvo je od grada Šibenika na upotrebu dobilo prostorije na starom pazaru br 7a .